«Πεντάμορφη και το Τέρας» στο Θέατρο Βασιλάκου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη

Πεντάμορφη και το Τέρας


Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Τη χειμερινή περίοδο 2018-2019, η «Πεντάμορφη και το Τέρας» της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκάμπριελ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ παρουσιάζεται στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου σε διασκευή, δραματοποίηση και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη.

Πεντάμορφη και το Τέρας


Το θρυλικό παραμύθι ζωντανεύει στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, μετά την επιτυχία του Μολυβένιου Στρατιώτη.

Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ! Ερμηνεύει και φέτος η σπουδαία ομάδα της Παιδικής Σκηνής με αυθεντικά κουστούμια από το Τιρόλο, πλούσια σκηνικά, 3D animation και πολλές άλλες εκπλήξεις. Μία καινούργια παράσταση που θα έρθει να προστεθεί στην συγκινητική ιστορία αυτής της Παιδικής Σκηνής που αγγίζει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά και γονείς.

ΤΟ ΈΡΓΟ

Μια ιστορία όμορφη και συγκινητική για κάποιον πρίγκιπα περήφανο και αλαζονικό που η ζωή του φέρνει τιμωρία σκληρή! Έπρεπε να μάθει στη ζωή να κάνει το καλό, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να γίνει ήρωας να θυσιαστεί και επειδή αγάπησε να σωθεί!

Στο παλάτι όλα ζωντανεύουν, το ρολόι, η σκούπα, η ντουλάπα, το σκαμπώ, συναντούν τους ανθρώπινους χαρακτήρες και μας στέλνουν το μήνυμα της δύναμης της αγάπης. Οι ήρωες μας μαθαίνουν να βλέπουμε τον κόσμο με την ψυχή και όχι με τα μάτια.

Η Μπελ μια νεαρή κοπέλα, φυλακίζεται από το Τέρας στο κάστρο του, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πατέρα της. Παρά τον φόβο της, γίνεται φίλη με το στοιχειωμένο προσωπικό του παλατιού και μαθαίνει να προσπερνά την εξωτερική εμφάνιση του Τέρατος διακρίνοντας την αληθινή καρδιά του Πρίγκιπα που κρύβεται μέσα του…

Πεντάμορφη και το Τέρας



Στο κάστρο όλα είναι μαγεμένα… Το κηροπήγιο, το ρολόι, η σκούπα, η ντουλάπα, το σκαμπό, η τσαγιέρα και το φλιτζανάκι ξεκινούν τρελό χορό δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, ενώ η πρωτότυπη σκηνογραφία, τα αυθεντικά κοστούμια από το Τιρόλο και το 3D animation ζωντανεύουν επί σκηνής τον ονειρικό κόσμο του παραμυθιού που εξάπτει τη φαντασία των θεατών!

Μια ιστορία τρυφερή και βαθιά συγκινητική, μια αληθινή περιπέτεια, για ένα κορίτσι γενναίο και έξυπνο κι έναν πρίγκιπα περήφανο μα αλαζονικό που η ζωή του φέρνει σκληρή τιμωρία πριν μάθει να κάνει το καλό.

Που τον προκαλεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να θυσιαστεί για να σωθεί!

Η Πεντάμορφη και το Τέρας – Η παράσταση

Όπως πάντα η Μαριάννα Τόλη καταφέρνει να συνθέσει ένα πολύπλευρο μιούζικαλ. Επιλέγοντας την Πεντάμορφη και το Τέρας παραθέτει την αντίθεση μπροστά στα μάτια μας. Η Ομορφιά – η Ασχήμια, το Καλό – το Κακό. Το έργο έχει εξαιρετικούς συμβολισμούς και σπουδαία μηνύματα για μικρούς & μεγάλους και κυρίως για όσους μπορούν και θέλουν να βλέπουν με την καρδιά και την ψυχή πέρα από τα προφανή! Με τα πολύχρωμα σκηνικά, τα ευφάνταστα κοστούμια, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τις έξυπνες κατασκευές και τις ομαλές εναλλαγές στα video projections μας προδιαθέτει ότι θα ζήσουμε ένα παραμύθι! Γνώριμες μελωδίες με πρωτότυπους στίχους από την ίδια, ερμηνεύονται με πάθος από τους ηθοποιούς – τραγουδιστές.

Η Άννα Φιλιππάκη ως Μπελ, ερμηνεύει μια ηρωίδα μπροστά από την εποχή της. Με τα λαμπερά της μάτια, μάς μεταδίδει την αγάπη της για τη ζωή και τη γνώση, πράγμα ασύλληπτο για την εποχή εκείνη. Έντονα εκφραστική και φωτεινή, ανάλαφρα κινείται στη σκηνή και γίνεται και κωμική όταν χρειάζεται. Η φωνή της συγκινητική! Η ερμηνεία της ξεχωρίζει ιδιαίτερα στο duettο της “Αιώνια Αγάπη” με τον βαρύτονο συμπρωταγωνιστή της, τον Νικόλα Καραγκιαούρη, το Τέρας. Είναι τόσο επιβλητική η παρουσία του και τόσο ξεχωριστή η φωνή του που σαφώς και δίκαια μεταμορφώνεται από Τέρας σε Πρίγκιπα!

Ο Ίαν Στρατής, εμφανίζεται σαν καρικατούρα, σαν κόμικ, ερμηνεύοντας τον Γκαστόν. Πολιορκεί την Μπελ ενώ ουσιαστικά αγαπάει μόνο τον εαυτό του! Τα κωμικά στοιχεία χαρακτηρίζουν την ερμηνεία του ενώ παράλληλα τα τραγούδια τονίζουν ακόμη πιο πολύ την υπερβολή του χαρακτήρα του με επιτυχία. Επικοινωνεί διαδραστικά με το κοινό μαζί με τον πιστό του φίλο τον αστείο Λεφού, τον Γιάννη Μανιατόπουλο και οι δυο τους μαζί με τις ερωτευμένες θαυμάστριες τραγουδούν το “Γκαστόν μην κλαις”, όπου πετυχαίνουν τον σκοπό τους και όλοι γελάμε! Ο πατέρας της Μπελ, ο Μωρίς, ερμηνεύεται πετυχημένα & πειστικά από τον Στέλιο Κέλλερη ενώ η ερμηνεία του στο τραγούδι “Ω γλυκειά μου Μπελ” είναι υπέροχη.

Οι ήρωες του παλατιού, που είναι μαγεμένοι και μεταμορφωμένοι σε χρηστικά αντικείμενα βλέπουν τη Μπελ σαν την ευκαιρία τους να λυθούν τα μάγια. Ο Βαγγέλης Κρανιώτης ως Λουμιέρ, με τη γαλλική του προφορά καταστρώνει σχέδια για την απελευθέρωση όλων καθώς κινείται με άνεση στη σκηνή ενώ η Αρετή Πασχάλη, η ψιλόλιγνη και λυγερή Σκούπα που είναι λίγο νευρική, κερδίζει το κοινό. Ο Σταύρος Βόλκος, παρουσιάζεται στιβαρός ως Ρολόι ενώ ο Γιάννης Πλιάκης είναι συμπαθής ως σκύλος και κωμικός ως σεφ. Τα κορίτσια, Λητώ Αμπατζή, Ευγενία Λιάκου, Κέλλυ Γιακουμάκη και Μαρία Κοσμάτου πλαισιώνουν σαν Χορός τους ήρωες και υποστηρίζουν τη δράση. Όλοι χορεύουν συντονισμένα τις χορογραφίες του Αλέξανδρου Κουζίτσκιν στο ρυθμό του πιανίστα Αλέκου Μπαζάνη και μας μεταφέρουν νοερά σε κάποιο κάστρο άλλης εποχής.

Συνολικά πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση όπου μέσα από την ιστορία, οι ήρωες ομορφαίνουν, όταν αφήνονται την αγάπη που ξέρει να λύνει όλα τα μάγια! Όπως σχολίασε και η Μαριάννα Τόλη: “Η ομορφιά είναι σαν ένα υπέροχο τριαντάφυλλο που όμως θα μαραθεί. Μόνο το σπάνιο και άυλο άρωμά του θα μείνει για πάντα στη θύμισή μας σαν μοναδική απόδειξη του θαύματος της δημιουργίας”.

Η Μαριάννα Τόλη απεβίωσε to 2018 στην ηλικία των 66 ετών.


Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Τόλη
Oργανωμένες παραστάσεις από Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Στίχοι: Μαριάννα Τόλη
Μουσικές ενορχηστρώσεις: Αλέκος Μπαζάνης
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κουζίτσκιν
Σκηνικά- Κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος – Μαριάννα Τόλη
Ειδικές κατασκευές κουστουμιών: Δήμητρα Καίσαρη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Φωτογράφοι: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Σχεδιασμός Βίντεο-Προβολές: Στάθης Αθανασίου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Τέρας: Βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης

Μπελ: Άννα Φιλιππάκη

Γκαστόν: Ίαν Στρατής

Μώρις: Στέλλιος Κέλλερης

Λουμιέρ: Βαγγέλης Κρανιώτης

Ρολόι: Σταύρος Βόλκος

Κυρία Ποτς: Άντεια Ολυμπίου (Εύα Σταμάτη)

Λεφού: Γιάννης Μανιατόπουλος

Σκούπα: Αρετή Πασχάλη

Σκύλος – Σεφ: Γιάννης Πλιάκης

Ντουλάπα: Λητώ Αμπατζή

Καμαριέρα: Κέλλυ Γιακουμάκη

Φλιτζάνι: Μαρία Κοσμάτου

Στο πιάνο ο Αλέκος Μπαζάνης

Πεντάμορφη και το Τέρας Πεντάμορφη και το Τέρας Πεντάμορφη και το Τέρας Πεντάμορφη και το Τέρας
Πληροφορίες:

Οργανωμένες παραστάσεις από Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Καθημερινά για σχολεία στις 10:00
Κυριακές για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:00
Τιμές εισιτηρίων 12€ (ενηλίκων), 10€ (παιδικό), για γκρουπ (12 άτομα και πάνω) 8€.
Διάρκεια παράστασης: 90΄ (με διάλειμμα 10′)
«Πεντάμορφη και το Τέρας» στο Θέατρο Βασιλάκου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη «Πεντάμορφη και το Τέρας» στο Θέατρο Βασιλάκου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη Reviewed by techneskaitheamata on 2:34 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.