”Κοινός Παρανομαστής”: Ξεχασμένη ταινία του 2014




Τα χρόνια περνούν αλλά οι καλές ταινίες δεν ξεχνιούνται ποτέ από το μυαλό μας. Κοινός Παρανομαστής έτσι ονομάζεται. Περίεργος τίτλος αλλά ξεκάθαρη ταινία προς το νόημα που αποκαλύπτει. Έχει ένα απλοϊκό σκηνικό καθώς όλο το γύρισμα γίνεται σε ένα καφενείο ενός χωριού. Είναι μια ταινία χωρίς πολλά εφέ και αυτό είναι το σπουδαίο κομμάτι που κρύβει και την κάνει ξεχωριστεί από τις υπόλοιπες. Θα την χαρακτήριζα βαθυστόχαστη καθώς σου δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για την ζωή.

Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει κάτι στην ζωή του και εκεί είναι το δίδαγμα που σου αφήνει ο κοινός παρανομαστής, δηλαδή η διαφορετική αναζήτηση που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι από τις ταινίες που θες διαρκώς να σταματάς στα λόγια που λένε και να κάθεσαι να τα γράφεις σε ένα τετράδιο για να τα θυμάσαι. Θεωρώ ότι ο κοινός παρανομαστής είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει και την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
κοινός παρανομαστής


Ρόλοι :

Αντώνης Αντωνίου – Πλάτωνας

Ο ρόλος που υποδύεται ο Αντώνης Αντωνίου είναι ενός μικρό- επιχειρηματία καθώς έχει το καφενείο του χωριού. Η έντονη σοφία του ξεχωρίζει στην ταινία. Ένας πατέρας και ταυτόχρονα μητέρα για το παιδί του καθώς έχει πεθάνει η γυναικά του εδώ και χρόνια. Είναι ένας καλόκαρδος και φιλότιμος άνθρωπος καθώς και ευγνώμων για την ζωή που του έχει δοθεί. Η υπερβολική αγάπη που έχει για την κόρη του είναι και το μειονέκτημα του. Η αφοσίωση στο μεγάλωμα και στην ανατροφή του παιδιού του τον έκανε να παραμελήσει τον εαυτό του μένοντας πλέον μόνος έχοντας συντροφιά τον σκύλο του. Αυτή ήταν όμως και η επιλογή του καθώς δεν έχει μετανιώσει που διάλεξε αυτό τον τρόπο ζωής.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης – Νίκος

Τον Νίκο θα τον χαρακτήριζα έναν άνθρωπο του φαίνεσθαι, δηλαδή θέλει να δείχνει το πλούτο του, ακριβά αμάξια, επιπόλαιη ζωή. Η προσωπικότητα που παρουσιάζει είναι μια εκκριτική, υπερβολική αυτοπεποίθηση, οξύθυμος – νευρικός δείχνοντας ότι δεν μπορεί να κρατήσει τα όρια στην ζωή του και αφήνει τα συναισθήματα του να γίνουν οι οδηγοί. Φαίνεται ένας αντικοινωνικός άνθρωπος καθώς δεν δέχεται πολλά – πολλά. Δεν σέβεται τους άλλους ανθρώπους. Αλλά πίσω από όλοι αυτή την αγριότητα που θέλει να βγάζει ολοφάνερα διακρίνεται το αίσθημα απογοήτευσης και πόνου που έχει.

Ρένος Χαραλαμπίδης – Δημήτρης

Στον Δημήτρη φαίνεται η ωριμότητα που έχει καθώς και ξέρει τι αναζητεί και τι ψάχνει από την ζωή. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και αφοσιωμένος στην αρραβωνιαστικιά του. Ξέρει πώς να φέρεται σαν «κύριος» να σέβεται το άτομο που έχει δίπλα του. Θεωρεί ότι η αγάπη για εκείνον είναι να βρει το έτερο ήμισυς του καθώς και το έχει βρει. Πιστεύω πως είναι ένας άντρας που θα ήθελε κάθε γυναίκα να είχε για σύζυγο, εργατικός, ήρεμος και οικογενειάρχης.

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Αλέξανδρος

Άνθρωπος ονειροπόλος έτσι θα χαρακτήριζα των ρόλο του. Ψάχνει την αγάπη και των απόλυτο έρωτα καθώς για αυτόν είναι το σημαντικότερο κομμάτι τις ζωής του. Διακρίνεται η ντροπαλότητα του και το έντονο στοιχείο του ρομαντισμού. Το αρνητικό του θα έλεγα ότι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει. Ζει ένα πλατωνικό έρωτα καθώς αλληλογραφεί με μια γυναίκα που δεν την έχει δει πότε στην ζωή του αλλά για αυτόν είναι η γυναίκα της ζωής τους .

Μαρκέλλα Γιαννάτου – Ανδριάνα

Η Μαρκέλλα είναι η κόρη του Πλάτωνα. Φαίνεται ότι η ζωής της είναι μπερδεμένη καθώς εκείνη φταίει για αυτό. Ανάλγητη προς τα συναισθήματα των ανθρώπων διακρίνοντας τον ναρκισσιστικό χαρακτηριστικό που έχει. Φαίνεται η έντονη επιθυμία που έχει για προσοχή, δηλαδή ζητάει διαρκώς και περισσότερα εφόσον δεν την ευχαριστούν αυτά που έχει.


«Η ζωή είναι σαν τον καφέ , πότε γλυκιά πότε πικρή μα πότε άγευστη κι αν καμία φορά σου χυθεί και λίγο έξω απ’ το φλιτζάνι , μπορεί να είναι και για γούρι ….»

-Κοινός Παρανομαστής. Σ.Τ–

Στοιχεία ταινίας

Διάρκεια: 77 λεπτά

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άρης Σταύρου

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Αντωνίου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου

Παίζουν: Θανάσης Παπαδόπουλος, Θάνος Νάκος, Ηρακλής Παλάτσιος, Λίνα Γεωργουλάκου, Πέτρος Γιασεμής, Κατερίνα Βεργέτη, Μιχαλέλα Νέτη και οι μικρές Μαρκέλλα & Δέσποινα

Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος

Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος

Μίξη Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Εκτέλεση Παραγωγής: Δημήτρης Μπιρμπίλης

VFX: Αντώνης Κοτζίας

Τραγούδι τίτλων: Μελίνα Ασλανίδου

Links : https://www.imdb.com/title/tt3098754/

”Κοινός Παρανομαστής”: Ξεχασμένη ταινία του 2014 ”Κοινός Παρανομαστής”: Ξεχασμένη ταινία του 2014 Reviewed by techneskaitheamata on 9:47 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.