Η γλυπτική ανήκει στις καλές τέχνες και πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία τρισδιάστατων μορφών μέσω επεξεργασίας υλικών όπως ξύλου, πέτρα ή μάρμαρου. Κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένη και τα πολυπληθή σωζόμενα αγάλματα από διάφορες περιόδους δείχνουν το υψηλό επίπεδο τεχνικής που κατείχαν οι γλύπτες στην αρχαία Ελλάδα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γλυπτικής που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν σύντομα την κατασκευή δικών τους γλυπτών.
Η γλυπτική όπως και οι υπόλοιπες μορφές τέχνης μπορεί, μέσα από το αποτέλεσμα που θα δημιουργηθεί, να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ενασχόληση καθώς εξάπτει τη φαντασία αφού από το μηδέν μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας έργα τέχνης αλλά και να αισθανθείτε υπερήφανοι για τις κατασκευές σας. Το συγκεκριμένο χόμπι απαιτεί αρκετό χώρο ο οποίος θα σας επιτρέψει να ασχοληθείτε με τη λάξευση των υλικών, επιλογή της μεθόδου την οποία θα ακολουθήσετε καθώς και των απαραίτητων εργαλείων. Τέλος, πριν ξεκινήσετε να θυμάστε πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας ώστε να μπορέσετε να αφήσετε τη δημιουργικότητά σας να κάνει το καλλιτεχνικό της θαύμα χωρίς κινδύνους.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί ένα γλυπτό είναι είτε με τη χρήση εκμαγείου είτε με την αφαιρετική μέθοδο, λαξεύοντας την άμορφη μάζα του υλικού ώστε να δημιουργηθεί το γλυπτό. Μετά από την ολοκλήρωση του σχήματος μπορεί να δοθεί χρώμα στα γλυπτά, συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γλυπτική με τη ζωγραφική. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη γλυπτική είναι το ξύλο, η πέτρα και διάφορα μέταλλα. Το κάθε ένα έχει διαφορετική συμπεριφορά κατά τη διαδικασία διαμόρφωσής του και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.
Η ξυλογλυπτική είναι αρκετά διαδεδομένη σήμερα και πολλοί χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική. Το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, να τεμαχιστεί ή να χρησιμεύσει σαν βάση πάνω στην οποία θα διαμορφωθεί το γλυπτό. Η δημιουργία περίπλοκων μορφών πάνω στο ξύλο ή τα διακοσμητικά σχέδια απαιτούν μεγάλη εξοικείωση και υψηλό επίπεδο τεχνικής του καλλιτέχνη. Βέβαια, σήμερα υπάρχουν ειδικά εργαλεία τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια στα σχέδια.
Η χύτευση είναι εξίσου γνωστή μέθοδος και επιλέγεται συνήθως όταν το γλυπτό έχει πολλές λεπτομέρειες οι οποίες είναι δύσκολο να σκαλιστούν πάνω στην πρώτη ύλη. Επομένως, υλικά όπως τα μέταλλα, το γυαλί ή ο πηλός ρίχνονται λιωμένα σε εκμαγείο το οποίο αφαιρείται όταν στεγνώσουν. Η διαδικασία της χύτευσης ενδείκνυται περισσότερο για όσους δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνική του σκαλίσματος καθώς πρόκειται για αρκετά πιο εύκολη διαδικασία.
Η πέτρα είναι ένα από τα παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στη γλυπτική καθώς αντέχει στον χρόνο. Το σκάλισμα στην πέτρα είναι αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο και για αυτόν τον λόγο είναι λιγότερο σύνηθες να χρησιμοποιηθεί από μη επαγγελματίες. Αντίθετα μέταλλα όπως ο χαλκός έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις μέρες μας.
Ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλέξετε θα χρειαστείτε κάποια υλικά. Όσα προτείνονται παρακάτω απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους λόγω της ευκολίας που παρουσιάζουν στη χρήση.
Πηλός: η κατηγοριοποίηση του πηλού γίνεται ανάλογα με τον τρόπο που στερεοποιείται πλήρως. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με φυσικό τρόπο (αέρας) είτε να επέλθει θερμική επεξεργασία (ψήσιμο). Ο πολυμερικός πηλός είναι αρκετά εύπλαστος, σαν πλαστελίνη, δίνοντας τη δυνατότητα να δουλευτεί πιο εύκολα και είναι κατάλληλος για την κατασκευή λεπτομερειών πάνω στα γλυπτά. Άλλο είδος είναι το model magic το οποίο είναι αρκετά οικονομικό και μη τοξικό το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για όσους δεν έχουν εμπειρία με άλλα υλικά. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη ανάλογα με τις κατασκευές που θέλετε να κάνετε καθώς και πηλούς με χρώμα.
Σαπούνι γλυπτικής: το σαπούνι είναι ένα οικονομικό υλικό στο οποίο μπορείτε να σκαλίσετε αρκετά εύκολα λεπτομέρειες χωρίς πολύ κόπο και υψηλή τεχνική. Αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη γλυπτική τότε μπορείτε να το επιλέξετε.
Ξύλο μπάλσα (balsa wood): το συγκεκριμένο είδος ξύλου χρησιμοποιείται για μοντελισμό αλλά και για χαρακτική και δεν απαιτεί τη χρήση αιχμηρών εργαλείων. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος και η εύκολη χάραξη απλών σχεδίων με αρκετές λεπτομέρειες ενώ το βασικό μειονέκτημα που παρουσιάζει είναι η μικρή ποικιλία διαστάσεων.
0 Σχόλια