Sponsor Advertise

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ του GUILLAUME MUSSO από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ



Διαβάζω ότι Το κορίτσι και η νύχτα του Guillaume Musso είναι το Νο 1 best seller στη Γαλλία,έχοντας πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και,διαβάζοντάς το,καταλαβαίνει πολύ εύκολα κανείς τον λόγο.

Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που είναι αυτόφωτο,δεν βασίζεται σε καμιά συνταγή από αυτές που βαρεθήκαμε να διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια. Ή,για να το θέσω διαφορετικά, έχει μια μακρινή σχέση με αστυνομικά σαν κι αυτά που έγραψε ο Σιμενόν. Καμιά σχέση με υπερβολές,ποταμούς αίματος και βία. Εδώ το παιχνίδι είναι πιο εγκεφαλικό. Έχει να κάνει με το παρελθόν των ηρώων και την προβολή του στο παρόν. Ξεκινάει με βεβαιότητες πού,όμως,στην πορεία ανατρέπονται. Ίσως γιατί είναι διαφορετική η οπτική κάθε ανθρώπου. Αυτό που μοιάζει σίγουρο,παύει να είναι σίγουρο στο επόμενο κεφάλαιο.

Ο συγγραφέας κατάγεται από την Αντίμπ, μια μικρή πόλη της Κυανής Ακτής ,και η Κυανή Ακτή είναι το σκηνικό της ιστορίας του. Πιο συγκεκριμένα,το Λύκειο Σαιντ Εξιπερί στην Αντίμπ. Εκεί,τον χειμώνα του 1992, κι ενώ το σχολείο έχει καλυφθεί από πυκνό χιόνι.η δεκαεννιάχρονη Βίνκα Ρόκγουελ φεύγει με τον νεαρό καθηγητή της φιλοσοφίας με τον οποίο διατηρεί κρυφό δεσμό. Για τη Βίνκα ο έρωτας είναι ΄΄όλα ή τίποτα΄΄. Δεν θα τους ξαναδεί ποτέ κανείς.

Την άνοιξη του 2017 η Φανί, ο Τομά και ο Μαξίμ,οι καλύτεροι φίλοι της Βίνκα,κάποτε αχώριστοι,έχουν χάσει κάθε επαφή εδώ και 25 χρόνια. Ο καθένας έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Η Φανί είναι γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο,ο Τομά είναι πια ένας καθιερωμένος συγγραφέας που ζει στη Νέα Υόρκη και ο Μαξίμ ,εκτός από πετυχημένος επιχειρηματίας,είναι υποψήφιος βουλευτής με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Όταν λαβαίνουν μια πρόσκληση των αποφοίτων του σχολείου τους,ξέρουν ότι πρέπει να το επισκεφτούν για μια τελευταία φορά. Όμως…. όμως υπάρχει ένα πτώμα θαμμένο σε αυτό το σχολείο…και οι τρεις τους το γνωρίζουν καλύτερα από όλους.

Η ιστορία ξεκινά με την επιστροφή και την συνάντηση των τριών τους. Και οι τρεις γνωρίζουν για ένα πτώμα που είναι ”χτισμένο” στους τοίχους του γυμναστηρίου. Μόνο πού,σε λίγες μέρες,το γυμναστήριο θα γκρεμιστεί για να χτιστεί στη θέση του ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Το πτώμα θα αποκαλυφθεί. Οι ζωές και των τριών τους θα αλλάξουν δραματικά. Από εκεί και πέρα οι ανατροπές είναι συνεχείς και καταιγιστικές. Οι θύτες και τα θύματα αλλάζουν συνέχεια. Οι ρόλοι εναλλάσσονται συνέχεια. Ποιανού το πτώμα είναι,τελικά,΄΄χτισμένο΄΄ στο γυμναστήριο;

”Ίσως επειδή είμασταν κι οι δυο ένοχοι και συγχρόνως αθώοι,θύματα και θύτες. Ίσως επειδή η μόνη αλήθεια ήταν να παραδεχτούμε ότι το 1992 στο Λύκειο Σεντ Εξυπερί υπήρχε ένα γοητευτικό κορίτσι που τρέλαινε όλους αυτούς που άφηνε να μπουν στη ζωή του. Επειδή κάθε φορά που κάποιος ήταν μαζί της είχε την πλάνη ότι η ίδια της η ύπαρξη ήταν η απάντηση στο ερώτημα που μας βασανίζει όλους:πως θα περάσει η νύχτα;΄΄σκέφτεται κάποια στιγμή ο αφηγητής, ο Τομά.

Το κορίτσι και η νύχτα είναι μιά βαθειά ερωτική ιστορία με πρωταγωνίστρια την χαμένη Βίνκα,την μοιραία γυναίκα της ιστορίας,με την οποία είναι ερωτευμένοι όλοι. Μόνο που κανείς δεν ξέρει τι απέγινε. Οι επίσημες μαρτυρίες εκείνης της εποχής,του 1992,σταματούν σε ένα ξενοδοχείο του Παρισιού,που την είδαν για τελευταία φορά.μαζί με τον καθηγητή της φιλοσοφίας. Από εκεί και πέρα χάνονται τα ίχνη τους. Ο Τομά, έχει την εντύπωση ότι την είδε, για μια στιγμή, στη Νέα Υόρκη στα χρόνια που ακολούθησαν. Είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί της.

”Βγάζω το καπάκι του στυλό κι αρχίζω να κρατάω σημειώσεις. Αυτό έκανα πάντα. Έγραφα. Για δυο λόγους: για να χτίζω τοίχους και ν΄ανοίγω πόρτες. Χτίζω τοίχους για να εμποδίζω τη σαρωτική πραγματικότητα,ανοίγω πόρτες για να βγαίνω σε ένα παράλληλο σύμπαν-στην πραγματικότητα όχι όπως είναι,αλλά έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική,όμως κάποιες φορές,έστω και για μερικές ώρες,η μυθοπλασία αποδεικνύεται ισχυρότερη από την πραγματικότητα. Αυτό προφανώς είναι προνόμιο όλων των καλλιτεχνών,αλλά κυρίως των συγγραφέων,όταν καταφέρνουν να κερδίζουν τη μάχη ενάντια στο πραγματικό. Γράφω,σβήνω,ξαναγράφω. Οι σελίδες γεμίζουν. Σιγά σιγά μια καινούργια ιστορία παίρνει μορφή. Μία άλλη εκδοχή για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την περιβόητη βραδιά της 19ης Δεκεμβρίου του 1992”, γράφει ο αφηγητής της ιστορίας, που είναι ο Τομά ο συγγραφέας.

Τι συνέβη,τελικά,εκείνη τη βραδιά θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο του Guillaume Musso. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε στιγμή. Γιατί, πέρα από μιά καλογραμμένη αστυνομική ιστορία,ο συγγραφέας έγραψε ένα πολύ καλό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα πού, για μια ακόμα φορά,μας θυμίζει ότι πολλές φορές,το παρελθόν είναι αυτό που καθορίζει το παρόν μας.

Για Το κορίτσι και η νύχτα έγραψαν:

A.J.Fin: ”Οι Γάλλοι το αποκαλούν ”χτύπημα του κεραυνού”. Έτσι ακριβώς ένιωσα διαβάζοντας Το κορίτσι και η νύχτα. Ο Μusso χειρίζεται με μαεστρία το παιχνίδι μεταξύ παρελθόντος και παρόντος,ίντριγκας και τρόμου,υπόπτων και πιθανών θυμάτων. Ευφυές,εκλεπτυσμένο και πλαισιωμένο από σύνθετους χαρακτήρες,είναι ένα από τα πιό αγωνιώδη και απολαυστικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια.”

Harlan Coben: ”Το κορίτσι και η νύχτα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του αριστοτεχνικού θρίλερ: αγωνιώδες σασπένς,περίτεχνη πλοκή με ανατροπές και έναν αφηγητή με μυστηριώδες παρελθόν. Με ξενύχτησε διαβάζοντας τη μιά σελίδα μετά την άλλη!”

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια