«A Private War»: Η βιογραφία μιας πολεμικής ανταποκρίτριας





Το «A Private War» είναι η βιογραφία του Matthew Heineman, για τη ζωή της Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας Marie Colvin. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Rosamund Pike, τον Tom Hollander καθώς και τον Jamie Dornan. Το σενάριο υπογράφει ο Arash Amel, μαζί με τη Marie Brenner, συγγραφέα του άρθρου «Marie Colvin’ s Private War».

Η Colvin δούλευε ως ανταποκρίτρια για τη Βρετανική εφημερίδα «The Sunday Times» από το 1985 έχοντας καλύψει γεγονότα σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, η Τσετσενία, το Κόσοβο, η Ζιμπάμπουε, η Σρι Λάνκα, το Ανατολικό Τιμόρ και η Σιέρα Λεόνε. Το 2012 έχασε τη ζωή της στην πόλη Χομς, της Συρίας, την ώρα που βρισκόταν υπό κλοιό πολιορκίας από κυβερνητικές δυνάμεις. Η Marie υπήρξε ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του κλάδου της, έχοντας βραβευτεί και με το βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία», έτσι η μεταφορά της ιστορίας της στον κινηματογράφο μοιάζει δικαιολογημένη.

Έναν χαρακτήρα σαν της συγκεκριμένης, ο Heineman δε θα μπορούσε να εμπιστευθεί στον οποιοδήποτε, γι αυτό και επέλεξε την ταλαντούχα Pike. Ήδη από το trailer μπορούμε να καταλάβουμε πως πρόκειται γι ακόμα μία προσεγμένη και καλά δουλεμένη ερμηνεία, σαν όλες τις προηγούμενες που μας έχει συνηθίσει. Στο ρόλο του εκδότη της συναντάμε τον εξίσου ταλαντούχο Hollander, ενώ τον φωτορεπόρτερ συνάδελφο της Paul Conroy υποδύεται ο Dornan.

Για το Heineman, το «A Private War» αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, αφού στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει κυρίως ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, το 2016 ήταν υποψήφιος και για το Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ με το «Cartel Land». Για το ξεκίνημά του, η εν λόγω επιλογή σεναρίου είναι αρκετά κοντά στα «λημέρια» του γιατί αποτελεί αληθινή ιστορία, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μακρυά, γιατί πλέον μιλάμε για ταινία και όχι ντοκιμαντέρ.

Ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα αυτής της παραγωγής είναι η απόδοση του χαρακτήρα της ανταποκρίτριας, το βάρος του οποίου πέφτει κυρίως στο σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια. Συγκεκριμένα, η πρόωρα χαμένη Colvin υπήρξε ένα κοινωνικά αγαπητό δημόσιο πρόσωπο του σήμερα. Για τον κόσμο ήταν μια ηρωίδα. Το κοινό που θα δει την ταινία γνώριζε το συγκεκριμένο άτομο και που οι δικοί της άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Έτσι σε αυτό το κομμάτι, καλλιτεχνικά είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι και αναμένουμε να δούμε πώς το διαχειρίστηκαν.

Για την ώρα το κλίμα γύρω από την ταινία φαίνεται πολύ καλό, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές και με αρκετούς να περιμένουν την πρεμιέρα της αυτή την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.


«A Private War»: Η βιογραφία μιας πολεμικής ανταποκρίτριας «A Private War»: Η βιογραφία μιας πολεμικής ανταποκρίτριας Reviewed by techneskaitheamata on 8:46 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.