«Bird Box»: Ένα καθηλωτικό θρίλερ για όλα τα γούστα






Το «Bird Box» αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου από τον Josh Malerman. Με τη Sandra Bullock να ηγείται του πρωταγωνιστικού ρόλου και τη Susanne Bier στη σκηνοθεσία, αποτελεί μια από τις καλύτερες παραγωγές του Netflix, γι αυτή τη χρονιά.

Ανεξήγητα φαινόμενα αρχίζουν να συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Άνθρωποι οδηγούνται στην τρέλα, με τους περισσότερους να αυτοκτονούν μόλις αντικρίσουν την άγνωστη αιτία. Ό, τι και αν βρίσκεται εκεί έξω, η λύση για επιβίωση είναι να μην το κοιτάξεις. Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την έγκυο, Malorie (Sandra Bullock) μεταβαίνοντας συνεχώς από το παρόν στις πρώτες μέρες του φαινομένου. Παρά τη συνεχή εναλλαγή ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν δεν αποκαλύπτεται τίποτα περισσότερο από όσα πρέπει. Στο σήμερα, η Malorie βρίσκεται σε ένα δάσος με δύο παιδιά, ταξιδεύοντας με μια βάρκα προς έναν άγνωστο προορισμό.

Bird Box


Πηγή: https://www.vulture.com

Από το πρώτο κιόλας μέρος της ταινίας, τα πράγματα κλιμακώνονται γρήγορα. Όπως άλλωστε μπορούμε να φανταστούμε θα συνέβαινε και στην πραγματικότητα. Επιλογή που διεγείρει άμεσα το ενδιαφέρον του θεατή για την ιστορία. Παρά την πληθώρα ανατριχιαστικών εικόνων, ο πραγματικός τρόμος κρύβεται σε όσα δε βλέπουμε. Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας του «Bird Box». Το στοιχείο της άγνοιας διατηρείται, αν όχι σε ολόκληρη την ταινία τότε σίγουρα στο μεγαλύτερο μέρος της, κρατώντας σε διαρκώς σε εγρήγορση.

Στο κομμάτι της σκηνοθεσίας, όλα πήγαν καλά, με τις χρονικές μεταβάσεις να είναι αψεγάδιαστες και το κάθε πλάνο πολύ προσεγμένο. Όπως με τις περισσότερες παραγωγές του Netflix, έτσι και εδώ, τα μακρινά πλάνα ήταν πανέμορφα, με όλη την αισθητική να δένει πολύ ωραία με τη θεματολογία.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν οι χαρακτήρες. Από το trailer δεν αποκαλύφθηκαν αρκετοί, αφήνοντάς μας να πιστεύουμε πως η ταινία εξ’ ολοκλήρου θα επικεντρωνόταν στη Bullock. Με αυτό να ισχύει εν μέρη, υπήρχαν και άλλοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Άτομα με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη των γεγονότων εισάγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον, αλλάζοντας τη δυναμική του συνόλου και καθιστώντας αδύνατον σε κάποιον να μαντέψει πως οδηγήθηκαν στη σημερινή κατάσταση. Πέρα από τη συμβολή τους στην υπόθεση, οι περισσότεροι ήταν καλογραμμένοι και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ενσαρκώνονταν από καλούς ηθοποιούς όπως ο John Malkovich και ο Tom Hollander.

Ένα μέρος στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι το σενάριο. Τη διασκευή του βιβλίου ανέλαβε ο Eric Heisserer. Μυστικό της επιτυχίας του, στον τρόπο που δουλεύει είναι η δημιουργία βάθους, μερικές φορές ακόμη και εκεί που δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει. Συγκεκριμένα, το «Bird Box» είναι μια πρωτότυπη ιστορία, που δε μοιάζει με καμία. Ακολουθεί τη δική της πορεία και το κάνει καλά. Όπως και στο «Arrival» (2016), ο Eric κάνει το θεατή μέρος της ταινίας, του αποκαλύπτει μόνο όσα γνωρίζουν οι χαρακτήρες. Έτσι, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι μαθαίνεις και άλλα πράγματα διατηρώντας πάντα το σασπένς. Παρόλα αυτά ποτέ δε μαθαίνεις αρκετά για τα κίνητρα των κεντρικών χαρακτήρων ή τις αιτίες πίσω από την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτή η τακτική είναι δίκοπο μαχαίρι. Για κάποιους, αφήνεις χώρο για συλλογισμό και συζήτηση, με προεκτάσεις σε διαφορετικές ερμηνείες. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη μεριά όπου οι υπαινιγμοί και τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ή προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να πυροδοτήσουν ουσιώδη προβληματισμό.

Κλείνοντας, το «Bird Box» είναι μια αγωνιώδης ταινία τρόμου γι’ αυτούς που αγαπούν τις περιπέτειες, αλλά και για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω. Υπόσχεται ένα ενδιαφέρον δίωρο, κατάλληλη για μια βραδιά ταινίας που θα ικανοποιήσει και την πιο απαιτητική παρέα. Σας τη συνιστούμε… «με τα μάτια κλειστά»!

«Bird Box»: Ένα καθηλωτικό θρίλερ για όλα τα γούστα «Bird Box»: Ένα καθηλωτικό θρίλερ για όλα τα γούστα Reviewed by techneskaitheamata on 6:42 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.