Βελτιώνοντας τη σύνθεση: Κάδρο μέσα στο κάδρο




Υπάρχουν φωτογραφίες που μας μαγεύουν με την πρώτη ματιά. Μας παρασύρουν στον κόσμο τους και μας ταξιδεύουν μακριά. Συνήθως αυτές έχουν ένα κυρίαρχο συστατικό. Την πολύ καλή σύνθεση. Βασικές γνώσεις σύνθεσης, βοηθούν τον φωτογράφο να αποδώσει καλύτερα αυτό που επιθυμεί στο κοινό του και να διεγείρει το κατάλληλο συναίσθημα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Μερικά από αυτά είναι οι βασικοί κανόνες της σύνθεσης όπως ο κανόνας των τρίτων και οι γραμμές- οδηγοί. Μία ακόμη τεχνική που βοηθά στο να έχουμε πιο δυνατή σύνθεση είναι αυτή του κάδρου μέσα στο κάδρο.Bride and groom in wedding day posing in a doorway” Πηγή: livepicturestudios.com Φωτογράφος: teksomolika- Fotolia

Με την τεχνική αυτή, ο θεατής θα οδηγηθεί στο θέμα με ένα δημιουργικό και μοναδικό τρόπο. Η φωτογραφία θα αποκτήσει βάθος και νόημα και το βλέμμα θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει.

Η τεχνική του κάδρου μέσα στο κάδρο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά. Η επίδρασή της όμως στην αποτελεσματικότερη σύνθεση μπορεί να είναι μεγάλη. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα της φωτογραφίας ως το κύριο θέμα και στη συνέχεια, στοιχεία της εικόνας (κυρίως στο πρώτο πλάνο) να αποτελέσουν ένα δεύτερο, “εσωτερικό” κάδρο που θα περικλείουν το κυρίως θέμα.
κάδρο

Πηγή: photographytalk.com

Τα δημιουργούμενα κάδρα που βρίσκονται στο πρώτο πλάνο, είναι ίσως η ευκολότερη εφαρμογή της τεχνικής αυτής. Για παράδειγμα, ένα παράθυρο ενός παλιού φρουρίου που κοιτάζει προς τη θάλασσα μπορεί να πλαισιώνει δημιουργικά ένα καράβι και μία βραχονησίδα.

Υπάρχουν όμως και πιο ευφάνταστοι τρόποι για να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική. Ένας από αυτούς είναι η χρήση κάδρου από το φόντο, ενώ το θέμα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Καδράροντας από το φόντο, το θέμα ενδυναμώνεται και το μάτι οδηγείται με την συνηθισμένη σειρά: φόντο, πρώτο πλάνο.

κάδρο

Πηγή: guldmann.blog

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν σκεφτούμε λίγο πριν τη λήψη: Ποια στοιχεία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να δημιουργήσουμε δυνατές εικόνες; Ποιο είναι το κύριο θέμα μας; Υπάρχουν αντικείμενα- δομές που θα μας χρησιμεύσουν ως πλαίσια; Κοιτάξτε γύρω σας και σκεφτείτε πως θα φτιάξετε τη φωτογραφία σας. Στη συνέχεια, αποφασίστε και πειραματιστείτε.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα πλαίσια γενικότερα λειτουργούν πολύ καλά ως οδηγοί για το μάτι του θεατή. Ένα κάδρο που είναι συμπληρωμένο κατά το ήμισυ μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακριβώς όπως οι γραμμές- οδηγοί. Το μάτι οδηγείται εκεί που πρέπει, στο κυρίως θέμα, με τρόπο δημιουργικό.
κάδρο

“Erhai Lake, Study 10, Yunnan, China, 2014” Πηγή: amateurphotographer.co.uk Φωτογράφος: Michael Kenna

Ένας από τους λόγους να χρησιμοποιήσετε το κάδρο μέσα στη φωτογραφία είναι γιατί προσδίδουν βάθος. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί από το μικρό βάθος πεδίου (μικρός αριθμός f) και την επανάληψη στοιχείων στη φωτογραφία (όπως κολώνες σε μία στοά). Είναι σχετικά εύκολο να δημιουργήσετε βάθος βάζοντας στην φωτογραφία δύο ή περισσότερα αντικείμενα που γνωρίζετε ότι έχουν το ίδιο ύψος. Το κλειδί είναι να τα τοποθετήσετε το ένα πιο μακριά από το άλλο, ώστε να μοιάζει μικρότερο κι έτσι να δίνεται η αίσθηση του βάθους.
κάδρο

Πηγή: backtowalking.wordpress.com

Ένας ακόμα τρόπος για να δοκιμάσετε την τεχνική του κάδρου μέσα στο κάδρο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φωτεινό κάδρο μέσα στη φωτογραφία. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις της έκθεσης στη φωτογραφική μηχανή σας, προσπαθήστε να οδηγήσετε το βλέμμα από σκοτεινότερα στοιχεία προς το φωτεινό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να είναι μία πόρτα στο τέλος μιας στοάς ή ένα παράθυρο στο τέλος ενός διαδρόμου. Πολύ καλά αποτελέσματα θα έχετε αν κάνετε τη λήψη σε άσπρο- μαύρο.
κάδρο

Πηγή: jilldennyphoto.com Φωτογράφος: Jill Denny

Τέλος, αν το “εσωτερικό” κάδρο την φωτογραφίας σας έχει στοιχεία που θεωρείτε σημαντικά, καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσετε ως βασικό συστατικό της σύνθεσης. Αυτό θα δώσει στη φωτογραφία την αίσθηση της θέσης του φωτογράφου και της ατμόσφαιρας γενικότερα. Κάνοντας ένα βήμα πιο πίσω ή δίνοντας μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης στο πλαίσιο που βρήκατε, θα του δώσετε την προτεραιότητα για να γίνει βασικό στοιχείο της φωτογραφίας.
κάδρο

“Our two children looking out of a window to see what the day ahead brings” Πηγή: twenty20.com Φωτογράφος: Natalie Webster

Την τεχνική του κάδρου μέσα στο κάδρο τη συναντάμε σε πολλά είδη φωτογραφίας. Εκτός από τα προφανή είδη (τοπίο, ταξιδιωτική, κλπ), με λίγη παραπάνω δημιουργικότητα, μπορείτε να την εφαρμόσετε ακόμα και σε πορτρέτα, φωτογραφία φαγητού, νεκρή φύση και πολλά άλλα.

Το ανεξάντλητο της φωτογραφίας είναι κάτι που μας ωθεί να βρούμε νέους τρόπους να εκφραστούμε και τελικά να ανακαλύψουμε τον καλλιτεχνικό μας εαυτό. Η τεχνική που περιγράφηκε παραπάνω, το κάδρο μέσα στο κάδρο, είναι ένα μόνο από τα εργαλεία στη φαρέτρα του σύγχρονου φωτογράφου. Με πειραματισμό και θέληση, οι καλύτερες φωτογραφίες θα γίνουν πραγματικότητα.

Βελτιώνοντας τη σύνθεση: Κάδρο μέσα στο κάδρο Βελτιώνοντας τη σύνθεση: Κάδρο μέσα στο κάδρο Reviewed by techneskaitheamata on 3:46 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.